Właściwości czerwonej kapusty
Każdy wie, że jedzenie kapusty jest bardzo
wskazane, bo jest bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu. Kapusta surowa,
kapusta kiszona, kapusta gotowana, zasmażana – jedzenie jej pod każdą postacią
ma właściwości lecznicze, bo usuwa toksyny, zawiera cenne witaminy (C, B, E, K,
A) i mikroelementy, jak siarka, wapń, magnez, potas.
A co ma takiego w sobie czerwona kapusta?
Czerwona kapusta ma wszystkie zalety lecznicze
białej kapusty, a dodatkowo zawiera ogrom antocyjanów (czemu zawdzięcza swój
kolor), czyli najsilniejszych antyutleniaczy. Dodatkowo ma w sobie więcej
witaminy B1 niż kapusta biała. Te antocyjany mają właściwości
przeciwnowotworowe.
Czy czerwona kapusta jest niedoceniania?
Każdy może odpowiedzieć sobie na to pytanie poprzez
zadanie kolejnego „kiedy ostatnio jadłem/am kapustę czerwoną?” Ja jadłam dwa miesiące
temu, także wczoraj. Kapusta czerwona jest tania jak przysłowiowy barszcz,
łatwa w przygotowaniu i pyszna. Mój pomysł na czerwoną kapustę to surówka z
poszatkowanej kapusty oraz cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny, a
wszystko posolone i popieprzone. Taka surówka wspaniale smakuje sama, jak
również z chlebkiem posmarowanym masełkiem, albo z gotowanymi kartofelkami,
albo z kaszą gryczaną. Możliwości jest wiele. Pyszna jest kapusta zasmażana,
ale nie umiem jej robić tak dobrze, jak moja babcia, więc poprzestaję na surówkach.
Polecam każdemu nabyć dziś czerwoną kapustę i przyrządzić
surówkę w dowolnej wariacji.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz