Przepyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu jedzenie, czyli pochwała banana
Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania na
śniadanie blendowanego banana z olejem kokosowym i cynamonem. Wrzucam do szklanego
dużego kubka prawie górowatą łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego, do tego
sypię czubatą łyżeczkę cynamonu i zalewam te dwa składniki gorącą wodą
filtrowaną w objętości ok. 100 ml. Do tego dodaję trzy banany i wszystko
blenduję na gładką masę, aż do pojawienia się pierwszych bąbelków powietrza na
tej masie. I od razu zasiadam do konsumpcji.
Smakuje przepysznie. Nie tuczy. Jest sycące. Nie
obciąża żołądka i nie zalega w przewodzie pokarmowym.
Tak mi zasmakowało to danie, że od paru dni
pałaszuję je na śniadanie i na obiadokolację też. Po tym jedzeniu czuję się bez
powodu lepiej psychicznie i lżej fizycznie, bo wspaniale oczyszcza przewód
pokarmowy. Ten blendowany banan z kokosem niesłychanie sprawnie uspokaja
jelita.
Niektórzy znawcy diet wegetariańskich twierdzą, że
nie powinno się mieszać owoców z tłuszczem, bo takie zestawienie prowadzi do cukrzycy. Moim zdaniem cukrzyca bierze się z przejadania się cukrami rafinowanymi z rafinowanym tłuszczem, ale nie z owoców. Poza tym w moim przypadku zjadanie owoców bez
dodatku tłuszczu powoduje mniejsze lub większe dolegliwości gastryczne, a poza
tym nie jestem w stanie nasycić się jedzeniem owoców. Dopiero pomieszanie
owoców z tłuszczem sprawia, że czuję się najedzona, a przewód pokarmowy jest
kompletnie wyciszony.
Polecam
spróbować. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz