Przepyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu jedzenie, czyli pochwała banana




Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania na śniadanie blendowanego banana z olejem kokosowym i cynamonem. Wrzucam do szklanego dużego kubka prawie górowatą łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego, do tego sypię czubatą łyżeczkę cynamonu i zalewam te dwa składniki gorącą wodą filtrowaną w objętości ok. 100 ml. Do tego dodaję trzy banany i wszystko blenduję na gładką masę, aż do pojawienia się pierwszych bąbelków powietrza na tej masie. I od razu zasiadam do konsumpcji.

Smakuje przepysznie. Nie tuczy. Jest sycące. Nie obciąża żołądka i nie zalega w przewodzie pokarmowym.

Tak mi zasmakowało to danie, że od paru dni pałaszuję je na śniadanie i na obiadokolację też. Po tym jedzeniu czuję się bez powodu lepiej psychicznie i lżej fizycznie, bo wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy. Ten blendowany banan z kokosem niesłychanie sprawnie uspokaja jelita.

Niektórzy znawcy diet wegetariańskich twierdzą, że nie powinno się mieszać owoców z tłuszczem, bo takie zestawienie prowadzi do cukrzycy. Moim zdaniem cukrzyca bierze się z przejadania się cukrami rafinowanymi z rafinowanym tłuszczem, ale nie z owoców. Poza tym w moim przypadku zjadanie owoców bez dodatku tłuszczu powoduje mniejsze lub większe dolegliwości gastryczne, a poza tym nie jestem w stanie nasycić się jedzeniem owoców. Dopiero pomieszanie owoców z tłuszczem sprawia, że czuję się najedzona, a przewód pokarmowy jest kompletnie wyciszony.
Polecam spróbować. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń

132643