Tłusty nietuczący sernik
Dieta Jana Kwaśniewskiego była i
jest dla mojego organizmu najlepszą spośród aktualnie znanych i stosowanych
przez ludzkość. Pamiętam, że tłuste żywienie pomogło mi schudnąć 20 kg i to bez
głodzenia się i bez ograniczania ilości jedzenia i bez efektu jojo. Pamiętam,
że stosując restrykcyjnie tą dietę czułam się wspaniale psychicznie i
fizycznie. Od tamtej pory – czyli od ponad 15 lat – moja waga utrzymuje się na
stałym optymalnym poziomie. A mój rozmiar ubrań to 36.
Diety tej już nie stosuję w
pełnym zakresie, lecz tylko wybrane jej elementy. Sięgam czasami do przepisów z
książki Jana Kwaśniewskiego pt. Dieta optymalna. Ostatnio przypomniałam sobie,
jaki wspaniały sernik kiedyś piekłam na bazie jego przepisu. Po tym jak wróciłam
pamięcią do tamtego smaku, to w zeszłym tygodniu bezzwłocznie udałam się do
sklepu i zakupiłam stosowne produkty.
Nieznacznie modyfikuję przepis na sernik i
u mnie wygląda on tak:
- 0,7 kg tłustego białego sera
- 0,25 kg masła
- 11 jajek
- 3 czubate łyżki stołowe miodu
Przygotowanie:
1. W
dużym naczyniu mieszam blenderem masło, żółtka jajek i mód
2. Następnie
do ww. masy dodaję ser i też mieszam blenderem
3. W
osobnym naczyniu ubijam pianę z białek i dodaję do ww. masy, delikatnie
mieszają łyżką
4. Smaruję
masłem naczynie do pieczenia i wlewam ww. masę – używam szklanego
żaroodpornego, gdyż jest szczelne i dzięki temu masło nie wycieka podczas
pieczenia
Wstawiam sernik do nagrzanego
piekarnika na 170 st.C na 40 minut, na termoobieg. Po tym czasie wyjmuję sernik.
W moim piekarniku środek sernika nie dopieka się po takim czasie, więc kawałek
sernika wykrawam, przekładam na talerzyk. Wtedy środek sernika lekko się rozlewa
i jeszcze raz wkładam sernik do piekarnika na ok. 20 minut. Kawałek sernika
wyłożony na talerzyk zjadam z apetytem – uwielbiam gorący sernika J Po 20 minutach
wyłączam piekarnik i zostawiam w nim sernik, aby doszedł.
Tak przygotowany sernik jest
przepyszny i bardzo sycący. Jeśli ktoś ma problemy z zaspokojeniem apetytu i
osiągnięciem poczucia sytości, to po zjedzeniu kawałka, góra dwóch tego sernika
będzie czuł pełne nasycenie.
Sernik może stać w lodówce przez
około tydzień. U mnie nie ma szans przetrwać więcej niż 3 dni, gdyż jest taki
pyszny. Sernik może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Ja najchętniej zjadam
sernik na śniadanie i na kolację. Kawałek syci na długo, a nie obciąża żołądka.
Sernik ten nie tuczy. Należy pamiętać,
że rodzaj ludzki tyje od węglowodanów, a nie od tłuszczu. Niestety masę ludzi
nadal uważa, że jest na odwrót, stąd taki wybór w sklepach produktów light. Jedząc ten sernik masz szansę
schudnąć. Na 100% nie przytyjesz.
Polecam J
Komentarze
Prześlij komentarz